(untitled) (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2024)
Grafema-fonema o‘rtasidagi bog‘liqlik tilshunoslikning muhim sohalaridan biri hisoblanadi va ayniqsa tilni raqamli qayta ishlash uchun muhimdir. O‘zbek tilida murakkab tovush tizimi mavjud bo‘lib, uning grafema-fonema ifodasini kompyuter lingvistikasi orqali modellashtirish talab etadi. Ushbu tadqiqot o‘zbek tilida grafema-fonema bog‘liqligini, uning tarixiy rivojlanishi va zamonaviy muammolarini o‘rganadi hamda bu bog‘liqlikni transformatsiya qilish uchun qo‘llaniladigan algoritmlar va dasturiy vositalarni ko‘rib chiqadi.