(untitled) (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2024)
Sun’iy intellekt rivojlangan davrda shunisi e’tiborga loyiqki, matnni ma’no va mazmun jihatdan umumlashtirishdan foydalangan holda juda ko’p yutuqlar mavjud, 36,8 million aholiga ega O‘zbekistonda va butun dunyoda haligacha o‘zbek tili va uning shevalarini tushunadigan, avtomatik tarzda semantik-morfologik tahlil qiladigan, matn mazmunidan kelib chiqib umumiy xulosa va annotasiya beradigan dasturiy ta’minot yaratilmagan. Shu bois o‘zbek tilidagi elektron matnni avtomatik tarzda semantik-morfologik tahlil qiladigan, matndagi kalit so‘zlarni aniqlaydigan, matn mazmunidan kelib chiqib annotasiya va xulosa yozib beradigan dasturiy ta’minot ishlab chiqish bosiqchlari ko‘rib chiqilgan.