(untitled) (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2024)
Ushbu, maqola moslanuvchanlikni, ma’murga yuklamaning pasayishini ta’minlash va dinamik faoliyat muammosini hal etishga imkon beruvchi foydalanishni rolli cheklash tizimi dinamik modelining tavsifiga bag‘ishlangan. 1. Foydalanishni rolli cheklash RBAC modeli-foydalanuvchilarni bitta katalogda boshqarish, yoki bir xil huquqlarga ega bо‘lgan foydalanuvchilarning katta guruhlarini boshqarish va h. uchun, tizimlarda dinamik foydalanuvchiga foydalanish muammolarini hal qilishga mos emas. Ushbu muammolarni hal qilish uchun atributlarga asoslangan foydalanishni boshqarish usuli ABAC tanlab olindi. Atributlarga asoslangan siyosatning normativ talablarning murakkabligini kamaytirishi evaziga foydalanishni boshqarish samaradorligi oshadi. RBAC bilan ABACning qо‘shilishi foydalanishni boshqarishda ma’murlashni soddalashtirish va RBACdagi muammolarni bartaraf etish imkoniyatlarini beradi, lekin ikkala modelning qо‘shilishi ichki xavfsizlik tahdidlaridan himoyalamaydi. Ichki tahdidlardan xavfsiz sxemani yaratish uchun vakolatlar sathida vazifalarni taqsimlash–SODni amalga oshirish taklif etildi.