(untitled) (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Hozirda axborot-kutubxona tizimlarida foydalanuvchilar uchun kerakli axborotlarni hamda resurslarni taqdim etish dolzarb hisoblanadi. Chunki ko‘plab axborot-kutubxona tizimlari foydalanuvchilarning demografik kelib chiqishi, qiziqishlari, afzalliklari, bilim darajasi kabi ma’lumotlarni hisobga olmaydi. Shu sababli foydalanuvchilarga kerakli resurslarni taqdim etishda bir qancha noqulayliklarni keltirib chiqaradi. Ushbu jarayon foydalanuvchilarning kitobxonlik xususiyatiga hamda bilim olishiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Ushbu muammoni sun’iy intellekt asosida tavsiya etish tizimlari yordamida bartaraf etish mumkin. Tavsiya etish tizimining hamkorlik asosida filterlash usuli yordamida foydalanuvchilarga kerakli resurslarni hamda axborotlarni taqdim etish muammosini bartaraf etish mumkin. Ushbu maqolada axborot-kutubxona tizimlarida foydalanuvchilarga axborot ehtiyojlariga mos resurslarni taqdim etish, hamkorlik usuli asosida filterlash va matritsani faktorizatsiya qilish algoritmi yordamida amalga oshiriladi.