(untitled) (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Ushbu maqolada COVID-19 tarqalishining matematik modellari tasnifi va tahlili keltirilgan. Mazkur maqolada epidemiologiyada qo’llaniladigan matematik modellashtirish muhokama qilinadi. Xususan, SIR, SEIR modeli misol tariqasida keltirilgan bo’lib, u boshqa modellar uchun oddiy va asosiy hisoblanadi. Ushbu modellarning o’ziga xos xususiyati, modellar differensial tenglamalar sistemasiga asoslangan. Natijada, tenglamalar tizimi taqdim etiladi, shuningdek, kasallanishning statistik tahlilini ko‘rish mumkin.