(untitled) (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Buyumlar Interneti (IoT) xavfsizligi ilm va sanoat sohasida hali ham muhim muammo bo‘lib qolmoqda. IoT ma’lumotlarining ko‘plab imkoniyatlariga qaramay, IoT tizimining an’anaviy markazlashgan arxitekturasi cheklangan bo‘lib, xavfsizlik yechimlarini ta’minlay olmaydi. Ushbu maqolada IoT ma’lumotlari xavfsizligi muammosini hal qilish uchun blokcheynga asoslangan ma’lumotlarni yig‘ish va qayta ishlash arxitekturasi taklif qilinadi. Taklif etilgan arxitektura ma’lumotlarning izchilligi orqali IoT ma’lumotlarining xavfsizligini ta’minlaydi. U taqsimlangan IoT tugunlariga qayta ishlangan ma’lumotlar ustida kelishuvga erishish imkonini beradi va kelishilgan ma’lumotlarni blokcheyn reyestriga yozishga qaror qiladi.