(untitled) (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Brute force hujumi kompyuter tizimiga ruxsatsiz kirish uchun hali ham keng qo‘llaniladigan hujumlardan biridir. Brute force, shuningdek, eng xavfli hujum hisoblanib, tizimning nazoratdan chiqishi katta xavf tug‘diradi. Brute force hujumlarini tekshirish kuchli kompyuter tarmoq himoya tizimlarini qurish uchun foydalidir. Ushbu tadqiqotda Snort intrusiyani oldini olish tizimi sifatida, Cowrie Honeypot esa Brute force hujumi sodir bo‘lganda paydo bo‘ladigan anomalliklarni tekshirish vositasi sifatida ishlatilgan. Ushbu tadqiqotning maqsadi Cowrie Honeypot loglarini tekshirish natijalariga asoslanib, Snort qoida belgilarining Brute force hujumlariga qarshi samaradorligini oshirishdan iborat. Olingan natijalarga ko‘ra, Snort qoida belgilari aniqlash qobiliyatini muvaffaqiyatli yaxshiladi va bir xil paketni moslashtirish uchun qisqa ishlash vaqtini talab qiladi: Hydra hujumida 3,5 mikrosekund, Medusa hujumida 3,8 mikrosekund va Ncrack hujumida 2,3 mikrosekund.