(untitled) (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Ushbu maqolada imo-ishora tilini elektromiografik signallari asosida tanib olish sohasidagi asosiy usullar va modellar tahlil qilinib, imo-ishora tilining turli modellari va ularning o‘zaro farqlari batafsil ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, EMG signallarini qayd etuvchi qurilmalar tasnifi keltirilib, ularning texnik xususiyatlari taqqoslangan. Maqola doirasida imo-ishora tilini tanib olishga oid ilmiy adabiyotlarning yillar kesimidagi rivojlanishi tahlili amalga oshirilgan. EMG orqali imo-ishora tilini tanib olish metodlarining qo‘llanilishi tahlili ushbu sohaning zamonaviy tendensiyalarini ko‘rsatadi. Mazkur tahlillar imo-ishora tilini tanib olishda samarali modellarni aniqlash va ularni real amaliyotga tatbiq etishda muhim ilmiy asos yaratadi.