(untitled) (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Ushbu maqola sun’iy intellektning iqtisodiy statistika sohasidagi transformatsiya jarayonini o’rganadi, mashinani o’rganish (machine learning), katta ma’lumotlar tahlili, ma’lumotlarni to’plash, qayta ishlash, tahlil qilish va prognozlashning an’anaviy yondashuvlarini qanday qayta shakllantirayotganini yoritilgan. Tadqiqot su’niy intelektning keng va xilma-xil ma’lumotlar to’plamini boshqarish, iqtisodiy bashoratlarning aniqligini oshirish , siyosatchilar va biznes egalari uchun dalillarga asoslangan qarorlar qabul qilishga yordam beradi. Bundan tashqari, sun’iy intellekt statistik natijalarning vizualizatsiyasi va aloqasini kuchaytiradi, bu esa o’z navbatida murakkab iqtisodiy tushunchalarni kengroq auditoriya uchun qulayroq qiladi. Maqolada, shuningdek, ma’lumotlarning maxfiyligi bilan bog’liq muammolar, algoritmik bog’liqlik, shaffof va izohlanadigan modellarga bo’lgan ehtiyoj kabi muhim muammolar ko’rib chiqiladi. Ushbu to’siqlarga qaramay, maqoladasu’niy intellekt iqtisodiy statistikani rivojlantirish uchun ulkan salohiyatni taqdim etadi, degan xulosaga keladi, bu raqamli iqtisodiyot davrida o’z vaqtida, ishonchli va dinamik iqtisodiy monitoringga yo’l ochib beradi.