(untitled) (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Orol dengizi ekologik inqirozining oqibatlarini o‘rganish, uning geografik va ekologik holatini monitoring qilish dolzarb bo‘lgan ilmiy-texnik muammolardan hisoblanadi. Ushbu maqolada Orol dengizi hududlarida hozirgi kunga qadar olib borilgan ilmiy izlanishlar, mavjud muammolar va sun’iy yo‘ldosh tasvirlari hamda sun’iy intellekt (SI) texnologiyalari yordamida tadqiq qilish tahlil qilingan. Xususan, mashinali o‘qitish (MO‘) va chuqur o‘qitish (ChO‘) algoritmlarining tuproq sho‘rlanishi, o‘simlik qoplamining o‘zgarishi hamda suv sathining pasayishini aniqlashdagi roli ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, mavjud geoma’lumotlar bazalari, ulardan foydalanish, sun’iy intellekt modellari uchun zarur bo‘lgan ma’lumotlar to‘plamlariga dastkabki ishlov berish usullari tahlil etilgan. Maqola yakunida Orolbo‘yi mintaqasida SI asosida samarali monitoring tizimini yo‘lga qo‘yish uchun taklif va tavsiyalar berilgan.