(untitled) (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Mazkur maqolada kvant hisoblash nazariyasining Piter Shor tomonidan 1994-yilda ishlab chiqilgan Shor algoritmi tahlil qilinadi. Ushbu algoritm butun sonlarni faktorlash masalasini polinomial vaqt ichida yechimini topish imkonini beruvchi kvant yondashuvni taqdim etadi. Maqolada Shor algoritmining kvant va klassik qismlari batafsil yoritilgan, kvant Furye transformatsiyasi yordamida funksiyaning davrini topish jarayoni va undan foydalanib faktorizatsiyani amalga oshirish bosqichlari tushuntirilgan. Asosiy e’tibor algoritmning amaliy qo‘llanilishiga, xususan qishloq xo‘jaligi sohasidagi ma’lumotlarni shifrlash va identifikatsiya qilish jarayonlarida foydalanish imkoniyatlariga qaratilgan. Maqolada Shor algoritmi yordamida shifrlangan urug‘ turlarining kodlari faktorizatsiya qilinib, ularning asl identifikatorlari aniqlanadi. Shu orqali kvant algoritmlarni agroinformatika, raqamli urug‘ identifikatsiyasi, va ma’lumotlarni xavfsiz saqlash tizimlarida qo‘llash istiqbollari asoslab berilgan.