(untitled) (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Tasvirlash sohasidagi yutuqlar tez sur’atlar bilan davom etmoqda va bozorga yangi hamda ilg‘or mahsulotlar doimiy ravishda kirib kelmoqda. Yangi texnologiyalar joriy texnologiyaga nisbatan yuqori sifatli tasvirlarni ishlab chiqarishini tekshirish uchun sifatni baholashning samarali bir turi talab etiladi. Bu o‘z navbatida, tasvir sifatini baholash ko‘rsatkichlarini keng qamrovli tahlil qilish hamda ularni har biri bo‘yicha ma’lumotlarni bitta joyga yig‘ishni dolzarb masalaga aylantiradi. Shuning uchun, mazkur ishda tasvir sifatini baholash ko‘rsatkichlarini tarixi va tavsifi, ularni tasniflanishi haqida ma’lumotlar keltirilgan. Shuningdek, soha bo‘yicha mavjud adabiyotlar tahlili, tasvir sifatini baholash ko‘rsatkichlarini yutuq hamda kamchiliklari keltirilgan. Mazkur tadqiqot ishini maqsadi sifatni baholash ko‘rsatkichlarini alohida guruhlarga ajratish hamda ularni subyektiv idrok bilan mos kelishini baholashdan iborat. Bunday tasniflash ma’lum bir muammo yoki buzilish uchun eng mos keladigan sifatni baholash ko‘rsatkichini tanlashda foydali bo‘lishi mumkin.