(untitled) (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Ushbu maqolada ko‘p sinfli klassifikatsiya masalalarini samarali yechish uchun zarrachalar to‘dasi va intellektual suv tomchisi algoritmlarining afzalliklarini birlashtiruvchi PSO–IWD gibrid algoritmi taklif etilgan. Taklif etilgan yondashuvda PSO algoritmi global qidiruv mexanizmi sifatida yechimlar maydonini keng ko‘lamda o‘rganib, maqbul yechimlarni aniqlaydi. IWD algoritmi yordamida esa lokal qidiruv jarayonida suv tomchilarining harakati orqali eng qisqa va samarali yo‘llar aniqlanadi hamda global qidiruvda topilgan eng yaxshi yechimlar optimallashtiriladi. Taklif etilgan PSO–IWD algoritmi yurak-qon tomir kasalliklari tashxisida qo‘llaniladigan ikki xil tanlanmada sinovdan o‘tkazildi va mos ravishda 99 % hamda 98 % klassifikatsiya aniqligiga erishildi. Olingan natijalar gibrid yondashuvning murakkab tibbiy va ko‘p sinfli klassifikatsiya masalalarini yechishda yuqori samaradorlikka ega ekanini ko‘rsatadi.