(untitled) (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Ushbu maqolada Z-son tushunchasi, uning matematik ta’rifi va grafik ifodasi bayon etiladi. Z-son — bu (A, B) ko‘rinishidagi tartiblangan juftlik bo‘lib, A komponenti noaniq o‘zgaruvchining haqiqiy qiymatlariga qo‘yilgan cheklovlarni, B komponenti esa ushbu qiymatlarning ishonchlilik o‘lchovini ifodalaydi. Tadqiqotda Z-sonlarning diskret va uzluksiz ko‘rinishlari, ularning ehtimollik taqsimotlari bilan aloqasi, shuningdek, +Z-son tushunchasi tahlil qilinadi. Asosiy e’tibor Z-sonlarni klassik noaniq sonlarga aylantirish algoritmiga qaratiladi. Taklif etilgan usulda B komponenti integrallash orqali aniq son shakliga o‘tkazilib, A komponenti bilan vaznli tarzda birlashtiriladi. Natijada, trapetsiya yoki uchburchak ko‘rinishdagi noaniq sonlar klassik noaniq sonlarga konvertatsiya qilinadi. Ushbu yondashuv noaniq baholashlarni optimallashtirish va qaror qabul qilish tizimlarida samarali qo‘llanishi mumkin.