(untitled) (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2026)
Yirik va murakkab korporativ tarmoq infratuzilmalarida (Enterprise Networks) "Yashirin tarmoq" (Shadow IT), mantiqiy tarmoq halqalari (Loopback), portlarning beqaror o‘chib-yonishi (Flapping) va ruxsatsiz simsiz qurilmalarning ulanishi butun tizim barqarorligiga jiddiy tahdid soladi. An’anaviy tarmoq monitoringi tizimlari (PRTG, Zabbix, SolarWinds) asosan statik ko‘rsatkichlarga, ya’ni trafik hajmiga (Bandwidth), protsessor yuklamasiga (CPU Usage) va moslamaning uzilish vaqtiga (Latency/Timeout) qaratilgan bo‘lib, tarmoq ichida yashirin rivojlanayotgan mikro-topologik anomaliyalarni vaqtida aniqlay olmaydi. Ushbu maqolada betartib va ko‘p-vendorli lokal tarmoqlarning umumiy sog‘lig‘i hamda barqarorligini baholash uchun yangi - Evristik jarimalarga asoslangan "Health Score" (H(S)) matematik modeli taklif etiladi. Ushbu dinamik matematik va mantiqiy model, qurilmalar markazidan olingan MAC/OUI xesh-jadvallari, STP inqirozlari va FDB ma’lumotlarini Graflar nazariyasi (Graph Theory) yordamida tahlil qilish orqali anomaliyalarni jarima balli (Penalty) sifatida hisoblaydi. Natijada shakllangan H(S) ko‘rsatkichi tizim operatorlari va avtomatik qaror qabul qilish dvigatellari (Active Decision Engine) uchun dasturilamal xizmat qiladi.