(untitled) (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2024)
Hozirgi vaqtda O‘zbekiston temir yo‘llarida poyezdlarning radioaloqa tizimlari, qoida tariqasida, gektometr va metr diapazonlarida “bir chastota - bir kanal” tamoyili bo‘yicha ishlaydigan past kanalli analogli uskunalardan foydalangan holda qurilmoqda va o‘z resurslari yuqori darajada yetarli bo‘lmaydi. Harakatni boshqarish va harakat xavfsizligini ta’minlashning texnologik jarayonlarida mobil va statsionar ob’ektlar o‘rtasida radioaloqa kanallarini tashkil etish vazifalari, asosan, radiotexnika vositalarining ortiqcha zaxirasi va noqulay operatsion tizim tufayli hal etiladi. Tashish jarayoni ishtirokchilarining o‘zaro hamkorligini tashkil etishning mavjud texnologiyasi va qurilish radioaloqa tuzilmasi bir qator muammolarni keltirib chiqardi. Ulardan biri “biri gapiradi – qolganlari tinglaydi” tamoyili asosida ishlaydigan guruh radiokanalining (yarim doimiy ulanish rejimi) mavjudligi, yirik temir yo‘l uzellari va gavjum uchastkalarda tartibga solinadigan muzokaralarning ortiqchaligidir. Bu radioaloqa kanallari va xodimlarning (birinchi navbatda, stansiyalar va lokomotiv brigadalarida navbatchilik qilayotganlar) axborot yuklanishiga olib keladi. Mavjud analog radio tarmoqlarining texnologik imkoniyatlari juda cheklangan, elektromagnit moslashuvni ta’minlash muammosi juda keskin.Ushbu va boshqa bir qator sabablar O‘zbekiston temir yo‘llarining raqamli texnologik radioaloqa tizimini yaratish va rivojlantirish zarurligini belgilaydi, bu yuk va yo‘lovchi poezdlarining harakat xavfsizligini va barcha xizmatlarning samaradorligini oshirish muammolarini kompleks hal qilishni amalga oshiradi. O‘zbekiston temir yo‘llarining “Pоp-Namangan-Andijon” uchastkasida raqamli radioaloqa standartini joriy etish asosida radioaloqa tizimining xavfsizligi va samaradorligi tahlil qilingan.