МАЪЛУМОТЛАР ОМБОРИНИ ҚУРИШДА ЗАМОНАВИЙ АРХИТЕКТУРАЛАРНИ ҚЎЛЛАШ УСУЛЛАРИ (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2024)
Ушбу мақолада лямбда ва каппа маълумотлар архитектурасини ахборот тизимлари воситасида таққослаш ўрганилган. Ҳар бир архитектуранинг асосий тамойиллари тавсифланиб, турлича фойдаланиш ҳолатларида уларнинг афзалликлари ва камчиликларини таҳлил қилинган.Apache Kafkaга каппа архитектурасининг асосий компоненти сифатида алоҳида эътибор берилиб, унинг реал вақт режимида оқимли маълумотларни қайта ишлашни таъминлашдаги роли таъкидлаб ўтилган. Лойиҳанинг ўзига хос эҳтиёжларига қараб тегишли архитектурани танлаш бўйича таҳлиллар қилинган. Мақола маълумотлар архитектураси соҳасида лямбда ва каппа ёндашувлари ўртасидаги танловни яхшироқ тушунишга ёрдам беради.
Keywords: маълумотлар архитектураси; лямбда архитектураси; кaппa архитектураси; тўпламли қатлам; тезлик қатлам; хизмат қатлами; Big Data; Apache Kafka