XAOTIK AKSLANTIRISHLARGA ASOSLANGAN S JADVALLARNI HOSIL QILISH ALGORITMI (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2024)
Mazkur maqolada sinus va tent xaotik akslantirishlaridan birgalikda foydalanish orqali hosil qilingan akslantirish yordamida S jadvallarni hosil qilish algoritmi taklif etilgan. Hosil qilingan xaotik akslantirishning bifrukatsiya diagrammasi va LE kо‘rsatkichi bо‘yicha tahlil natijasi uni kriptografik akslantirishlarni hosil qilishda yetarligini kо‘rsatdi. Taklif etilgan algoritm asosida 4, 5 va 8 bitli S jadvallar hosil qilinib, umumiy kriptografik talablarga baholandi. Baholash natijalari hosil qilingan S jadvallarni amaldagi mavjudlaridan qolishmasligini va ulardan amaldagi kriptografik shifrlash algoritmlarida foydalanish mumkinligini kо‘rsatdi.
Keywords: xaotik akslantirish; S jadval; umumiy kriptografik talablar; bifrukatsiya diagrammasi; Lyapunov kо‘rsatkichi (LE); hisoblash imkoniyati cheklangan blokli shifrlash algoritmlari (Lightweight block ciphers)