JARAYONNING XOTIRA MURAKKABLIGI (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2024)
Ushbu maqola xotirani moslashtirish va to'ldirishning sinflar va tuzilmalar kabi ma'lumotlar tuzilmalarining xotira murakkabligiga ta'sirini o'rganadi. Xotiraning murakkabligiga maydonlar turi va soni, moslashtirish talablari va xotiraga kirishni optimallashtirish uchun kompilyator tomonidan kiritilgan to'ldirish kabi omillar ta'sir qiladi. Hizalama unumdorlikni oshirsa-da, chegara cheklovlarini qondirish uchun to'ldirishni qo'shish orqali qo'shimcha xotira yukini kiritadi. Matematik formulalar xotira murakkabligi maydon turlari, to'ldirish va tilga xos bo'lgan qo'shimcha xarajatlar asosida qanday hisoblanganligini ko'rsatish uchun ishlatiladi. Ushbu omillarni tushunish algoritmni loyihalash va optimallashtirishda xotirani yanada samarali boshqarish imkonini beradi.
Keywords: xotira murakkabligi; funksiya; qoldiqli rekursiv funksiya; qoldiqsiz rekursiv funksiya; maydon; sinf; tuzilma