FAKTORIZATSIYALASH MUAMMOSINI BARTARAF ETUVCHI ALGORITMLAR TAHLILI (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2024)
Ayrim kriptografik algoritmni yechishning murakkabligi ko‘pincha butun sonlarni faktorizatsiya qilish yoki diskret logarifmlash yoki bir vaqtning o‘zida ikkala masalaga asoslanadi. Butun sonlarni faktorizatsiyalashga asoslangan eng xavfsiz ochiq kalitli kriptografik algoritm berilgan kompozit sonning tub ko‘paytuvchilarini topish uchun ma’lum deterministik polinom vaqt algoritmi mavjud emasligi sababli o‘zining xavfsizlik darajasiga erishadi. Ushbu maqola butun sonlarni faktorizatsiya qilish muammosiga qaratilgan. Maqolada Fermaning faktorizatsiya usuli, Pollardning ρ algoritmi, Pollardning ρ -1 algoritmi, Shanksning kvadrat shakllarini faktorizatsiyasi va Eylerning faktorizatsiya usuli tahlili keltirilgan. Har bir algoritm qiyosiy xulosaga kelish uchun ba’zi raqamlar to‘plamida bajarilgan.
Keywords: Fermaning faktorizatsiya usuli; Pollardning ρ algoritmi; Tug‘ilgan kun paradoksi; Floydning siklni; topish algoritmi; Pollardning ρ-1 algoritmi; Shanksning kvadrat shakllarini faktorizatsiyasi; Eylerning faktorizatsiya usuli; Brahmagupta-Fibonachchi identifikatori