TABIIY TILNI QAYTA ISHLASH: AMALIYOTDA TEZKOR TAHLIL VA UNING YANGICHA YONDASHUVLARI (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2024)
Ushbu maqola tabiiy tilni qayta ishlash texnologiyalari yordamida matnlarni tezkor va samarali tahlil qilishning amaliy jarayonlari hamda zamonaviy yondashuvlarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tabiiy tilni qayta ishlash bugungi kunda sun’iy intellekt va ma’lumotlar tahlilining muhim yo‘nalishlaridan biri bo‘lib, turli sohalarda, jumladan, avtomatik matn tasniflash, sentiment tahlili, muloqot tizimlari, va tarjima xizmatlarida faol qo‘llanilmoqda. Maqolada ushbu usullarning ishlash tamoyillari, algoritmik jarayonlari va har bir usulning kuchli va zaif tomonlari batafsil tahlil qilinadi
Keywords: tabiiy tilni qayta ishlash; tokenizatsiya; stemming; lemmatizatsiya; his-tuyg‘ularni aniqlash; n-gram; TF-IDF; mashina o‘rganish; chatbotlar