CHACHA20 OQIMLI SHIFRLASH ALGORITMINING RAUND FUNKSIYASINING MODIFIKATSIYA VARIANTLARINI BAHOLASH (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2024)
Ushbu maqolada ChaCha20 shifrlash algoritmining modifikatsiya qilingan variantlari tasodifiylik bo‘yicha baholangan va NIST statistik testlari yordamida tahlil qilingan. Algoritmning raund funksiyasidagi akslantirishlarni o‘zgartirish orqali hosil qilingan kalit oqimlari bir nechta yaxshi natijalarga ega bo‘ldi. Shuningdek, ba'zi variantlar original ChaCha20 algoritmiga nisbatan tezlik va tasodifiylik nuqtai nazaridan yuqori ko‘rsatkichlarni qayd etdi. Xususan, 2, 3, 4-variantlar NIST testlaridan muvaffaqiyatli o‘tib, original algoritm bilan teng tezlikda ishlagan bo‘lsa, 6, 8, 10, 13 va 15-variantlar tezlik va tasodifiylik shartlari bo‘yicha ham yaxshi natijalar ko‘rsatdi. Kelgusi tadqiqotlarda akslantirishlar ta’sirini chuqurroq o‘rganish va o‘tmagan testlar uchun qo‘shimcha tahlillar o‘tkazish rejalashtirilgan.
Keywords: ChaCha20 oqimli shifrlash algoritmi; Salsa20 modifikatsiyasi; Raund funksiyasi; Tasodifiylik testlari; NIST statistik testlari; Diffuziya va samaradorlik; ARX shifrlash tizimi; Parallel ishlash; Keystream generatori; Kriptotahlil va xavfsizlik