AXBOROT RESURSLARIDAN FOYDALANISH KO‘RSATKICHLARINI NORMALLASHTIRISH ASOSIDA BILIM OLUVCHILARNING BILIM DARAJASINI BAHOLASH USULLARI (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2024)
Ushbu tadqiqotda axborot resurslaridan foydalanish tizimida bilim oluvchilar bilimlarini baholashning samarali usullari tahlil qilingan. Tadqiqotda bilim oluvchilar bilimlarini aks ettirishda o‘quv ko‘rsatkichlari, xususan, tashriflar soni, o‘qilgan materiallar soni va tashrif davomiyligi kabi parametrlari normallashtirilgan. Ko‘rsatkichlarni normallashtirish jarayoni max/abs va max/min usullari asosida amalga oshirilgan. Ushbu usullar yordamida ko‘rsatkichlar o‘zaro taqqoslanadigan shaklga keltirilgan va natijalar ilmiy tahlil qilingan. Olingan natijalar bilim oluvchilarining bilim darajasini obyektiv baholash imkonini beradi va tizimni takomillashtirish uchun asos bo‘lib xizmat qiladi. Tadqiqot natijalari ko‘rsatkichlar o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlikni aniqlash, shuningdek, bilimni baholash tizimining ishonchliligini va samaradorligini oshirishga yordam beradi.
Keywords: Axborot resurslari; bilimni aks ettirish; normallashtirish; o‘quv ko‘rsatkichlari; tashriflar soni; o‘qilgan materiallar; tizimni baholash; obyektiv baholash; max/abs usuli; max/min usuli