GRAFEMA-FONEMA TRANSFORMATSIYASINI KOMPYUTERLI MODELLASHTIRISH (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2024)
Grafema-fonema o‘rtasidagi bog‘liqlik tilshunoslikning muhim sohalaridan biri hisoblanadi va ayniqsa tilni raqamli qayta ishlash uchun muhimdir. O‘zbek tilida murakkab tovush tizimi mavjud bo‘lib, uning grafema-fonema ifodasini kompyuter lingvistikasi orqali modellashtirish talab etadi. Ushbu tadqiqot o‘zbek tilida grafema-fonema bog‘liqligini, uning tarixiy rivojlanishi va zamonaviy muammolarini o‘rganadi hamda bu bog‘liqlikni transformatsiya qilish uchun qo‘llaniladigan algoritmlar va dasturiy vositalarni ko‘rib chiqadi.
Keywords: grafema; fonema; lingvistika; modellashtirish; transformatsiya; Speech-to-Text; CMU Sphinx; Text-to-Speech; Google TTS; Yandex TTS; Machine Learning; Recurrent Neural Networks va Convolutional Neural Networks