HAFFMAN ALGORITMI ASOSIDA MA’LUMOTLARNI QAYTA KODLASHTIRISH YORDAMIDA ARXIVLASHTIRISH (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2024)
Ushbu maqolada Haffman algoritmi asosida ma’lumotlarni qayta kodlashtirish yordamida arxivlashtirish mohiyati bilan tanishishga qaratilgan. Unda Aхborotlarni Хaffman algoritmi bo‘yicha siqish va undagi uchraydigan har bitta simvol uchun umumiy yig‘indi miqdorlar hisoblash usullari keltirilgan. Maqolada ikkilik kodlash daraxti asosida axborotlarni siqish uchun “Veni, vidi, vici” algoritmlarining samardorligi ko‘rsatilgan. Har bir kodlanishining noaniqligini ko‘rsatishda, paydo bo‘lish chastotasi bir xil bo‘lgan belgilarning joylashishiga bog‘liqligi ko‘rsatib o‘tilgan.
Keywords: Haffman algoritmi; ma’lumotlarni qayta kodlashtirish; arxivlashtirish; Haffman kod daraxti; entropiyali kodlash usuli va tartiblangan chastotalar