PAXTA G‘ARAMLARI HARORAT VA NAMLIGINI O‘LCHASH QURILMASI VA MASOFADAN MONITORING QILISHNING PROTEUS DASTURIDA MODELLASHTIRISH, FIZIK MODELINI ISHLAB CHIQISH (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2024)
Maqolada paxta gʻaramlarining yong‘inga xavfli ko‘rsatkichlarini nazorat qiluvchi qurilma Proteus dasturida modellashtirildi. Ushbu qurilma dasturiy muhitda simulyatsiya qilinib, olingan natijalari tahlil etilgan. Proteus dasturiy muhitdagi modellashtirish asosida qurilmaning fizik model ishlab chiqilgan. Ishlab chiqilgan paxta gʻaramlarining yong‘inga xavfli ko‘rsatkichlarini nazorat qiluvchi qurilma tavsiflari keltirilgan. Qurilma paxtani uzoq muddat yaxshi va sifatli saqlashni to‘g‘ri tashkil etish uchun yong‘inga xavfli ko‘rsatkichlarini (harorat va namligini) doimiy o‘lchash hamda nazorat qilib borishda foydalaniladi. Qurilma paxta xomashyosi sifatiga salbiy ta’sirlarni kamaytirish hamda yong‘in xavfining oldini olish imkоnini beradi.
Keywords: paxta g‘arami; harorat; namlik; masofadan nazorat; yong‘in xavfi; simsiz aloqa; monitoring tizimi; sensorlar; SMS-xabar; veb-ilova