YUQUMLI KASALLIKLARNI INDIVIDLARARO TARQALISHI VA JARAYONLARINING MATEMATIK MODELLARI TAHLILI (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2024)
Mazkur maqolada yuqumli kasalliklarni individlarga o‘zaro va kasallik tashuvchilardan tarqalish omillari, tezligi, mexanizmlari uchun ishlab chiqilgan matematik modellar tahlil qilinadi. Tanlab olingan tahliliy modellarga COVID-19 epidemiyasi, tuyoqli hayvonlar uchun yuqumli bo‘lgan oyoq-og‘iz va mastit kasalliklarining tarqalishi uchun ishlab chiqilgan matematik modellar kiritilgan. Tahlillar natijada infeksiyani tarqalishi uchun umumlashtirilgan model sxemasi taklif etiladi.
Keywords: Qoramol; yuqumli kasallik; kasallik tarqalish; COVID; matematik model; mastit