BIR TOMONLAMA FUNKSIYALAR VA ULARNING KRIPTOGRAFIYADA QO‘LLANILISHI (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Mazkur maqola bir tomonlama funksiyalar va ularning zamonaviy kriptografiyada qo‘llanilishiga bag‘ishlangan. Unda bir tomonlama funksiyalarning matematik asoslari, xususiyatlari, turlari va ularning axborot xavfsizligini ta’minlashdagi roli yoritilgan. Ayniqsa, shifrlash algoritmlari, xesh funksiyalari, raqamli imzo, parollarni himoyalash kabi sohalarda ushbu funksiyalarning qo‘llanilishi batafsil tahlil qilingan. Maqolada bir tomonlama funksiyalarni amaliyotda qo‘llashning afzalliklari va cheklovlari, shuningdek, ular bilan bog‘liq xavflar ham ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari bir tomonlama funksiyalarning zamonaviy axborot xavfsizligi tizimlarida ahamiyatini tushunishga yordam beradi.