РАҚАМЛИ ИҚТИСОДИЁТДА КОМПЬЮТЕР ЖИНОЯТЛАРИНИ БАРТАРАФ ЭТИШ АЛГОРИТМЛАРИНИНГ ТАДҚИҚИ (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Ушбу мақолада рақамли иқтисодиёт шароитида компьютер жиноятларининг олдини олиш ва уларни бартараф этишга қаратилган замонавий усуллар таҳлили ўтказилган. Тармоқ ҳужумларини аниқлаш ва олдини олишда сунъий интеллект ҳамда дата мининг усулларидан фойдаланиш имкониятлари ёритилган. Асосан, Таянч вектор усули (SVM) ва энтропияга асосланган алгоритмлар ёрдамида тармоқ таҳлилининг самарадорлиги ўрганилади. Шунингдек, нейрон тармоқлар, генетик алгоритмлар, к-меанс каби усулларнинг қўлланилиши ва уларнинг самарадорлик даражаси таққосланади. Тадқиқот натижалари шуни кўрсатдики, энтропия ва SVM алгоритмларининг комбинацияланган ҳолда ишлатилиши таҳдидларни янада аниқроқ аниқлаш имконини беради. Шу билан бирга, компьютер жиноятларининг турлари, уларнинг иқтисодиётга таъсири ва замонавий таҳдидларга қарши самарали алгоритмлар тадқиқ қилинган.
Keywords: Тармоқ ҳужумлари; дата мининг; сунъий интеллект; SVM; энтропия; нейрон тармоқлар; генетик алгоритмлар; к-меанс; хавфсизлик