AUDIO MA’LUMOT DATASETLARI YORDAMIDA SUN'IY NEYRON TARMOQLAR ASOSIDA SHOVQINNI BARTARAF ETISHNING ZAMONAVIY USULLARI (LSTM ALGORITMI MISOLIDA) (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Mazkur maqolada audio signallarda mavjud bo'lgan shovqinni bartaraf qilishning zamonaviy usullari, xususan, chuqur o'rganishga asoslangan Long Short-Term Memory (LSTM) algoritmidan foydalanish imkoniyatlari tadqiq qilingan. Audio datasetlar yordamida amalga oshirilgan eksperimentlar asosida LSTM algoritmining samaradorligi an'anaviy filtrlar bilan solishtirib baholandi. Tadqiqot natijalari LSTM algoritmi shovqinni samarali bartaraf etishda yuqori aniqlik va barqaror natijalar ko'rsatishini tasdiqladi. Olingan natijalar audio signalni qayta ishlashda neyron tarmoqlarni qo'llash istiqbollarini kengaytiradi.
Keywords: sun’iy intellekt; LMS; RLS; NLMS; IIR; FIR; LSTM; CNN; RNN; algoritm; texnologiyalar; ovoz signali shovqinini bartaraf etish