RESPONSIV WEB-DIZAYN YARATISH USULLARINING QIYOSIY TAHLILI (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Ushbu maqola responsiv veb-dizayn (RWD) yaratishning asosiy usullarini qiyosiy tahlil qilishga bag‘ishlangan bo‘lib, zamonaviy veb-saytlarning turli qurilmalar va ekran o‘lchamlariga moslashuvchanligini ta’minlashda qo‘llaniladigan yondashuvlarni o‘rganadi. Maqolada moslashuvchan sxemalar (Fluid Grid Layouts), media so‘rovlar (Media Queries), moslashuvchan rasmlar (Flexible Images), CSS frameworklari (Bootstrap, Foundation), nisbiy birliklar, Progressive Enhancement va Graceful Degradation kabi usullar batafsil ko‘rib chiqiladi. Har bir usulning texnik xususiyatlari, afzalliklari, kamchiliklari va qo‘llanilish sohalari tahlil qilinadi. Ushbu tahlil veb-dasturchilar va dizaynerlar uchun eng samarali usulni tanlashda yo‘l-yo‘riq sifatida xizmat qiladi, shu bilan birga RWDning kelajakdagi rivojlanish yo‘nalishlariga xizmat qiladi.
Keywords: responsiv web-dizayn; fluid grids; media queries; flexible images; progressive enhancement; graceful degradation; HTML; CSS; bootstrap; foundation