SHAXSNI OVOZI ORQALI TANIB OLISH MASALASIDA NEYROMORFIK TEXNOLOGIYALARNI QO’LLASH AFZALLIKLARI (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Hozirgi kunda shaxsni aniqlash va autentifikatsiyalash tizimlari uchun biometrik texnologiyalar, ayniqsa, ovoz asosidagi identifikatsiya usullari katta ahamiyat kasb etmoqda. An’anaviy algoritmlarga qaraganda neyromorfik texnologiyalar inson miyasi ishlash prinsiplariga yaqinlashgani bois, ularning aniqlik darajasi, ishlash tezligi va energiya samaradorligi yuqori bo‘lishi mumkin. Mazkur tadqiqot ishida shaxsni ovozi orqali tanib olish uchun neyromorfik texnologiyalardan foydalanish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Eksperiment natijalariga ko’ra, SNN asosida ishlab chiqilgan modelning samaradorligi, aniqligi va energiya tejamkorligi baholanadi.
Keywords: ovoz signali; shaxsni tanib olish; neyromorfik texnologiyalar; mfcc; recognition; SNN