OQIMLI SHIFRLASH ALGORITMLARI TAHLILI (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Ushbu maqolada oqimli shifrlash algoritmlarining asosiy tushunchalari, turlari, qo‘llanilishi va xavfsizlik jihatlari muhokama qilindi. Ma’lumotlarni himoyalashda kriptografik bardoshliligi yuqori bo‘lgan RC4, Salsa20, ChaCha20, A5/2 simmetrik shifrlash algoritmlarining kelib chiqish tarixi, qo‘llanilish sohasi haqida so‘z yuritilgan. Bundan tashqari RC4 shifrlash algoritmining ishlash tartibiga ham alohida ahamiyat berilgan.
Keywords: GSM; SSL; TSL; WEP; WEP2; Bluetooth protokollari; A5/1; A5/2; E0; RC4; Salsa20; ChaCha20 algoritmlari