TRANSPORT POG‘ONA PROTOKOLLARI ASOSIDA SHIFRLANGAN TRAFIKNI TASNIFLASH VA BOSHQARISH MODELI (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Ushbu maqolada transport pog‘onasi protokollari asosida shifrlangan tarmoq trafikini tasniflash va boshqarish modeli taklif etilgan. Hozirgi kunda shifrlangan trafikning keng tarqalganligi tufayli, trafikni tasniflash va boshqarilishi masalasi dolzarb muammo bo‘lib qolmoqda. Maqolada taklif etilgan yondashuv transport pog‘onasi darajasida protokollarni tahlil qilishga asoslanadi va shifrlangan trafikni tasniflash uchun transport pog‘onasi segmentlarini ishlatadi, bu esa ilgari mavjud bo‘lgan metodlarga qaraganda samarali va tezkor yechimlar yaratadi. Ushbu dasturiy ta'minot yordamida ilovalar darajasidagi protokollarni aniqlashda 98-99% aniqlikka erishilgan. Ushbu model shifrlangan trafikni aniqlashda qo‘llanilishi mumkin bo‘lgan yangi yondashuvlarni taqdim etadi. Bunga qo‘shimcha ravishda, tarmoq trafigini boshqarish mexanizmlari ishlab chiqilib, foydalanuvchi interfeysi orqali oqimlarni nazorat qilish va cheklash imkoniyati yaratildi. Ushbu model tarmoq xavfsizligini ta'minlashda samarali vosita bo‘lib, uning amaliy qo‘llanishi tarmoq infratuzilmasining xavfsizligini yaxshilashga yordam beradi.
Keywords: tarmoq trafigi; paket; protokol; shifrlangan trafik; transport pog‘onasi; xavfsizlik; tarmoq monitoring