G‘OVAK-ELASTIK MUHITDA SIRT TO‘LQININING TARQALISHINI SONLI MODELLASHTIRISH (ANIZOTROP MUHIT TA’SIRIDA) (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Mazkur maqolada g‘ovak-elastik va anizotrop xossalarga ega bo‘lgan muhitda sirt to‘lqinlarining tarqalishini matematik va sonli modellashtirish masalasi ko‘rib chiqilgan. Biot nazariyasiga asoslangan tenglamalar tizimi asosida sirt to‘lqinlar uchun chegaraviy shartlar aniqlangan, Finite Difference Method (FDM) orqali ularning sonli yechimi berilgan. Modelda elastiklik, g‘ovaklik, suyuqlik viskozligi kabi parametrlar hisobga olingan. Kompyuter modellashtirish orqali to‘lqin tarqalishidagi dispersiya va amplituda o‘zgarishlari tahlil qilingan.
Keywords: G‘ovak muhit; anizotropiya; sirt to‘lqinlari; Reley to‘lqini; Biot nazariyasi; sonli modellashtirish; kuchlanish tenzori; deformatsiya; viskozlik; elastiklik moduli; Tomsen parametrlari; Perfectly Matched Layer (PML) sharti; dispersiya; so‘nish; geofizika; seysmik to‘lqin; porozlik; elastik muhit; seysmik modellashtirish