EKOLOGIK QO‘RIQXONALARDA MONITORING JARAYONLARINING IQTISODIY VA TASHKILIY AHAMIYATI (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Ekologik qo‘riqxonalarda monitoring jarayonlarining iqtisodiy va tashkiliy ahamiyati raqamli transformatsiya sharoitida kompleks tahlil qilinadi. Tadqiqotda zamonaviy raqamli texnologiyalar, IoT platformalari, masofaviy kuzatuv vositalari va sun’iy intellekt asosidagi tahlil usullarining monitoring samaradorligini oshirishdagi o‘rni yoritilgan. Raqamli monitoring tizimlari ekologik ma’lumotlarni real vaqt rejimida yig‘ish, qayta ishlash va integratsiyalash orqali boshqaruv qarorlarini ilmiy asosda qabul qilish imkonini yaratishi asoslab berilgan. Shuningdek, monitoring jarayonlarini raqamlashtirish operatsion xarajatlarni kamaytirish, inson omiliga bog‘liq xatoliklarni qisqartirish hamda resurslardan foydalanish samaradorligini oshirishga xizmat qilishi ko‘rsatib o‘tilgan. O‘zbekiston sharoitida ekologik qo‘riqxonalarda monitoring tizimlarini takomillashtirishning ustuvor yo‘nalishlari ham bayon etilgan.
Keywords: bioresurslar; ekologik qo‘riqxona; raqamli monitoring; IoT platforma; ekologik ma’lumotlar; iqtisodiy samaradorlik; tashkiliy boshqaruv