XALQARO TAJRIBADA EKOLOGIK AXBOROT TIZIMLARINI RIVOJLANTIRISH TENDENSIYALARI (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Mazkur maqolada xalqaro tajribada ekologik axborot tizimlarini rivojlantirish tendensiyalari, ularning texnologik, iqtisodiy va institutsional jihatlari kompleks tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, global miqyosda ekologik monitoring va axborot tizimlariga yo‘naltirilayotgan investitsiyalar hajmi ortib bormoqda hamda bu jarayon masofaviy zondlash, sun’iy intellekt, IoT va katta ma’lumotlar texnologiyalarining jadal joriy etilishi bilan bog‘liq. Xalqaro platformalar misolida hayvonot dunyosini aniqlash, populyatsiya va migratsiya jarayonlarini monitoring qilish samaradorligi sezilarli darajada oshgani asoslab berilgan. Shuningdek, ekologik axborot tizimlarining iqtisodiy samaradorligi, xavflarni erta aniqlash, resurslardan foydalanishni optimallashtirish va boshqaruv qarorlarini ma’lumotlarga asoslangan holda qabul qilishdagi roli yoritilgan.
Keywords: ekologik axborot tizimi; xalqaro tajriba; raqamli monitoring; sun’iy intellekt; IoT; bioxilma-xillik