G‘OVAK MUHITLARDA IKKI QATLAMLI GAZ FILTRATSIYA JARAYONIDA BIR O’LCHOVLI MASALANI SONLI MODELLASHTIRISH (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Maqolada mahsuldor qatlamlarda gaz qazib olishni ko’paytirish maqsadida  ikki qatlamli o‘zaro dinamik bog‘langan gaz filtratsiya jarayonini matematik modellashtirish va hisoblash algoritmi keltirilgan. Modellashtirish jarayonida qatlam bosimi hamda o‘tkazuvchanlik koeffitsientlarining fazoviy va vaqtga bog‘liq o‘zgaruvchanligi inobatga olingan. Chegaraviy masalani sonli modellashtirishda chekli-ayirmalar usuli, kvazichiziqli usul va Kramer usullaridan foydalanilgan. Shuningdek, samarali sonli usullar va algoritmlar asosida dasturiy ta’minot ishlab chiqilgan.
Keywords: Matematik model; algoritm; dastur; sonli usullar; ko‘p qatlamli; dinamik aloqa; sust o‘tkazuvchan qatlam; chekli ayirmalar usuli; Kramer usuli