KORXONA SAVDO MA’LUMOTLARINI INTELLEKTUAL TAHLIL QILISH UCHUN MA’LUMOTLARNI TO‘PLASH, QAYTA ISHLASH VA DASTLABKI ISHLOV BERISH (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Ushbu maqolada korxonalar faoliyatida savdo ma’lumotlarini intellektual tahlil qilishning nazariy va amaliy jihatlari yoritilgan. Tadqiqotda ma’lumotlar bazasini tashkil etish va modellashtirishning zamonaviy yondashuvlari, shu jumladan ETL (Extract, Transform, Load) jarayonlari, ma’lumotlar ombori (Data Warehouse) arxitekturasi hamda OLAP texnologiyalarining qo‘llanilishi tahlil qilingan. Shuningdek, maqolada Mean usuli asosida savdo ma’lumotlarini statistik qayta ishlash va Z-Score normallashtirish natijalari keltirilgan. Ma’lumotlar tahlili korxona savdo samaradorligini oshirish, resurslardan oqilona foydalanish va boshqaruv qarorlarini ilmiy asosda qabul qilish imkonini beruvchi muhim bosqich sifatida baholangan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, ma’lumotlar omborini to‘g‘ri modellashtirish va intellektual tahlil metodlarini qo‘llash orqali korxonalarda Business Intelligence (BI) tizimlarini samarali yo‘lga qo‘yish mumkin.
Keywords: ma’lumotlar bazasi; intellektual tahlil; ma’lumotlar ombori; ETL; OLAP; Data Warehouse; CRM; ERP; normallashtirish; Mean usuli; Z-Score; modellashtirish; business intelligence; savdo tizimlari