KO‘P FAZALI SUYUQLIKLARNI GIDRAVLIK TRANSPORTI UCHUN OQUVCHANLIKNI BAHOLASHNING YANGI USULI (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Sanoat ishlab chiqarish jarayonida hosil bo‘ladigan chiqindilarni qayta ishlash, tashish va utilizatsiya qilish masalasi bugungi kunda eng dolzarb muammolardan biri hisoblanadi. Ko’pgina  yirik korxonalarda hosil bo‘ladigan chiqindilarni samarali boshqarish ishlab chiqarishning barqarorligi, atrof-muhitni muhofaza qilish hamda iqtisodiy samaradorlik bilan bevosita bog‘liqdir. Ushbu chiqindilar ko‘pincha yuqori konsentratsiyali pulpa shaklida bo‘lib, ularning oquvchanlik xossalari tashish jarayonining samaradorligiga va energiya sarfiga katta ta’sir ko‘rsatadi.Ushbu maqolada  suv miqdori kamaytirilganda sanoat chiqindisini tashish masalasi va yaroqlilik muddatiga  qanday tasir ko’rsatishi o’rganilgan.
Keywords: sanoat chiqindilari; pulpa; konsentratsiya; reologik xossalar; oqimchanlik; yoyilish radiusi; kesik konussimon idish; eksperimental metodika; gidravlik transport; sanoat chiqindilarini utilizatsiya qilish