O‘ZBEK TILIDAGI GAPLARNI PERIFRAZ QILISH AXBOROT TIZIMINING FUNKSIONAL JARAYONLARINI LOYIHALASHTIRISH (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Hozirgi kunda biznes-jarayonlarni modellashtirish metodologiyalari va vositalari bir vaqtning o‘zida ilmiy tadqiqot yo‘nalishi va dasturiy ta’minot (DT) bozorining rivojlanayotgan sektoriga aylangan. Ushbu usullar axborot tizimlarining zaif tomonlarini aniqlash va ularni bartaraf etish uchun zarur choralarni taklif qilish uchun ishlatilishi mumkin. Ushbu maqolada o‘zbek tilida gaplarni perefraz qiluvchi axborot tizimining biznes-jarayonlari BPMN metadologiyasi yordamida shakllantirildi. Semantik analizator axborot tizimining umumiy biznes-jarayonidagi har bir jarayonda alohida to‘xtalib o‘tilgan. Tabiiy tildagi matnlarni perefraz qilishda foydalaniladigan yondashuvlar ko‘rib chiqilgan.
Keywords: biznes-jarayon; modellashtirish; perifraz; axborot tizimi; semantik analizator