TURKIY TILLAR GRAMMATIKASINING KOMPYUTERGA YO‘NALTIRILGAN FORMAL MODELLARI TAHLILI (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Ushbu maqolada turkiy tillar grammatikasini kompyuterli qayta ishlash uchun formal modellashtirish tamoyillari yoritiladi. Morfologik agglyutinatsiya, erkin affiksatsiya kabi xususiyatlarga ega turkiy tillar uchun grammatik qoidalarni algoritmlashtirishda qo‘llaniladigan kompyuterli modellar: qoidalarga asoslangan grammatikalar (Rule Based Grammars), statistik modellar (Statistical Models), neyron tarmoqlar (Neural Network Models), gibrid NLP (Hybrid NLP) arxitekturalari tahlil qilinadi.
Keywords: Statistical Models; Neural Network Models; Rule Based Grammars; Hybrid NLP