QISHLOQ XO‘JALIGI MAHSULOTLARINI SAQLASHDA KO‘P BOSQICHLI ADAPTIV BOSHQARUV TIZIMI MODELI VA ALGORITMI (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Ushbu maqolada ko‘p bosqichli o‘zgaruvchan parametrli ob’yektlar (KBO‘PO) uchun adaptiv boshqaruv modeli va algoritmi ishlab chiqilgan. Texnologik jarayonlar dekompozitsiya qilinib, ularning modellashtirish va boshqarish imkoniyatlari o‘rganilgan. Har bir boshqaruv bosqichiga mos matematik modellar va optimizatsiya usullari tanlangan. Model parametrlarini real sharoitlarga moslashtirish adaptiv identifikatsiya algoritmlari orqali amalga oshirilgan. Tadqiqot davomida kartoshka, bodring va pomidor mahsulotlarini saqlash jarayonlari bo‘yicha tajribalar o‘tkazilib, ularning asosida moslashuvchan matematik model tuzilgan. Modelning adekvatligi Fisher mezoni bilan baholanib, tuzatishlar kiritilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra tez buziluvchi qishloq xo‘jaligi mahsulotlari omborlarida mikroiqlimni samarali boshqarish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.
Keywords: adaptiv boshqaruv; ko‘p bosqichli jarayon; matematik model; dekompozitsiya; parametr identifikatsiyasi; optimizatsiya; qishloq xo‘jaligi mahsulotlari; saqlash jarayoni; mikroiqlim; adekvatlik