KUTUBXONA TIZIMLARIDA FOYDALANUVCHILARGA AXBOROT EHTIYOJLARIGA KO‘RA RESURSLARNI TAVSIYA ETISH (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Hozirda kutubxona tizimlari jamiyatning axborotga bo‘lgan ehtiyojlarini qondirishda muhim o‘rin tutadi hamda ular katta foydalanuvchilar auditoriyasiga ega. Ushbu tizimlar katta hajmdagi qimmatli axborot resurslarini o‘z ichiga olgan bo‘lib, foydalanuvchilarga zarur adabiyotlarni topishda yordam beruvchi qidiruv xizmatlarini ham taklif etadi. Qidiruv tizimlari foydalanuvchi so‘rovlarini qayta ishlaydi va mos deb topilgan natijalarni taqdim etadi. Biroq, bu jarayon natijasida foydalanuvchilar ko‘plab ma’lumotlar orasidan o‘zlariga eng mosini tanlashda qiyinchiliklarga duch kelishadi. Shu bois, zamonaviy axborot tizimlarida sun’iy intellektga asoslangan tavsiya etish tizimlari keng qo‘llanilib, foydalanuvchiga mos obyektlarni samarali tarzda taklif etish imkonini bermoqda. Kutubxona tizimlariga bunday tavsiya etish tizimi vositalarini joriy etish orqali foydalanuvchilarning axborot ehtiyojlarini aniqlash va ularga axborot ehtiyojiga ko‘ra resurslarni taqdim etish mumkin. Ushbu maqolada tavsiya etish tizimlari asosida foydalanuvchilarning axborot ehtiyojlarini aniqlash va resurslarni taqdim etishning nazariy asoslari hamda amaliy yondashuvlari tahlil qilinadi.
Keywords: kutubxona tizimi; tavsiya etish; axborot resurslari; foydalanuvchilar; axborot ehtiyojlari; kontentga asoslangan tavsiya etish; hamkorlikka asoslangan tavsiya etish