SO‘ZLOVCHILARNI AJRATISHDA ECAPA-TDNN ASOSIDAGI XUSUSIYATLAR VEKTORLARIDAN FOYDALANISH (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
So‘zlovchilarni ajratishda xususiyatlar vektorlarini shakllantirish eng muhim bosqichlardan biri hisoblanadi. Zamonaviy chuqur neyron tarmoqlar so‘zlovchining individual xususiyatlarini aniqlash va ularni ifodalashda yuqori aniqlikni ta’minlay oladi. Xususan, x-vector kabi mashhur xususiyatlar vektorlari hozirgi tizimlarda asosiy komponent sifatida qo‘llanib kelmoqda. So‘nggi yillarda TDNN arxitekturasi ustida turli takomillashtirishlar ishlab chiqildi. ECAPA-TDNN modeli esa o‘ziga xos kanal e’tibor mexanizmi va ko‘p qatlamli agregatsiya orqali so‘zlovchini tekshirish vazifalarida yuqori samaradorlikni ko‘rsatdi. Tadqiqot mazkur modelni diarizatsiya sohasiga tatbiq etish imkoniyatlarini namoyish etadi.
Keywords: So‘zlovchilarni ajratish; so‘zlovchilarni ifodalovchi xususiyatlar vektori; ECAPA-TDNN; X-vektor; Spektral klasterlash