Z-SONLАRDA NOАNIQLIK VА ISHONCHLILIKNI BIRGАLIKDА IFODАLАSHNING ZАMONАVIY YONDАSHUVI (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2025)
Ushbu maqolada Lotfi Zade tomonidan taklif etilgan Z-sonlar konsepsiyasi haqida so‘z boradi. Z-sonlar ikki qismdan - qiymatning noravshan tavsifi va unga bo‘lgan ishonch darajasidan - iborat bo‘lib, kundalik hayotda uchraydigan taxminiy va subyektiv ma’lumotlarni hisobga olish imkonini beradi. Maqolada Z-sonlarning matematik tavsifi, turlari va ularni tavsiflash usullari yoritiladi. Shuningdek, ushbu yondashuvning iqtisodiyot, xavf-xatar tahlili va boshqaruv sohalaridagi amaliy qo‘llanish imkoniyatlari, afzalliklari hamda mavjud muammolari tahlil qilinadi.
Keywords: Z- sonlar; noravshan sonlar; ishonch darajasi; noravshanlik; tegishlilik funksiyasi; xavf-xatar tahlili