O‘ZGARUVCHAN MUHITDA SHAXS YUZINI TANIB OLISH TIZIMINING DASTURIY-TEXNIK TA’MINOTI (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2026)
Maqolada manzil-koloniyalarda mahkumlarni masofaviy nazorat qilish tizimining dasturiy-texnik ta’minotini taqdim etilgan. Taqsimlangan hisoblash muhitida ishlaydigan uch darajali arxitektura (edge-fog-cloud) ishlab chiqilgan. Ma’lumotlar bazasi modeli, dasturiy modullar tuzilishi, foydalanuvchi rollari va huquqlar tizimi batafsil tavsiflangan. Tizim xavfsizligi, autentifikatsiya mexanizmlari va tashqi tizimlar bilan integratsiya masalalari ko‘rib chiqilgan. Taklif etilgan arxitektura cheklangan tarmoq ulanishi sharoitida ishonchli ishlash, ma’lumotlar yaxlitligini ta’minlash va kengaytiriluvchanlikni ta’minlaydi.
Keywords: tizim arxitekturasi; ma’lumotlar bazasi; mikroservislar; edge computing; biometrik identifikatsiya; RBAC; API