TASVIRDAN OB’YEKTLARNI ANIQLASHNING KLASSIK METODLARI (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2023)
Ob'yektlarni aniqlash kompyuter koʻrish sohasining asosiy vazifalaridan biri boʻlib, tasvirlardan insonlar, yuzlar, transport vositalari, hayvonlar kabi maʼlum ob'yektlarni topish va ularni lokalizatsiya qilishdan iborat. Neyron tarmoq texnologiyalarining paydo boʻlishidan oldin bu vazifa klassik algoritmlar yordamida hal qilingan. Ushbu maqolada ob'yektlarni aniqlashning eng mashhur klassik metodlari (Haar Cascade, HOG, SIFT) va ularning ishlash tamoyillari koʻrib chiqiladi.
Keywords: ob’yektni aniqlash; Haar; HOG; SIFT; algoritm