G‘OVAK MUHITNING TO‘G‘RI CHIZIQLI DINAMIK MASALASINI BAYON QILISH VA YECHISH (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2024)
Maqolada g‘ovak muhitning to‘g‘ri chiziqli dinamik masalalar va ularning matematik modellari, bir jinsli bo‘lmagan izotrop elastik-g‘ovak muhitda harakat tenglamalarining chiziqli tizimi, g‘ovak muhitning harakat tenglamalari haqida so‘z yuritilgan. Elastik-g‘ovak muhitda ko‘ndalang to‘lqinlarning bir o‘lchovli tenglamalari, matematik modellari va yechimlari haqida so‘z yuritilgan. Elastik-g‘ovak muhitda ko‘ndalang to‘lqinning tezlik bilan tarqalishini ifodalovchi tenglamalar keltirilgan
Keywords: g‘ovak muhit; to‘g‘ri chiziqli dinamik masala; ko‘chirish tezligi vektorlari; ko‘ndalang to‘lqinlar; siljish vektorlari; Dirak funksiya; Xevisayd funksiyasi; ko‘ndalang to‘lqinlarning tarqalish tezligi