TASVIRNI RAQAMLI QAYTA ISHLASH MODELLARI ASOSIDA KOʻKRAK BEZI SARATONINI ERTA DIAGNOSTIKA QILISH VA BASHORAT QILISH TIZIMINI ISHLAB CHIQISH (DIGITAL TRANSFORMATION AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE, 2024)
Ushbu maqolada tasvirni raqamli qayta ishlash modellari asosida koʻkrak bezi saratonini erta diagnostika qilish va bashorat qilish tо‘g‘risidagi tadqiqotlar va ishlar haqida sо‘z yuritiladi. Kо‘krak bezi saratoni butun dunyo bо‘ylab ayollar о‘limining asosiy sabablaridan biridir chunki butun dunyo bо‘ylab tashxis qо‘yilgan malign lezyonlarning 16 foizi uning natijasidir. Shu ma’noda, omon qolishning eng yuqori imkoniyatlariga ega bо‘lish uchun ushbu lezyonlarni imkon qadar erta bosqichda tashxislash juda muhimdir. Tasvirga ishlov berish tibbiyotning turli sohalarida keng qо‘llaniladigan metodologiyadir. tasvirni raqamli qayta ishlash ba’zi foydali ma’lumotlarni olish uchun tasvirlar ustida ba’zi operatsiyalarni bajarishni о‘z ichiga oladi. Tasvirni tahlil qilish vaqt omili juda muhim bо‘lgan turli xil saratonlarni erta aniqlashda juda foydali. Dunyo bо‘ylab kо‘krak bezi saratoni bilan kasallanganlar soni ortib bormoqda. Agar kasallik dastlabki bosqichlarda aniqlansa, uni davolash mumkin. О‘simtani tо‘g‘ri aniqlash uchun juda kо‘p tadqiqotlar о‘tkazilgan ammo haligacha 100% aniq usul topilmagan. Raqamli tasvirni raqamli qayta ishlash yordamida kо‘krak bezi saratonini aniqlash bо‘yicha tadqiqotlar o‘tkazish yangilik emas ammo о‘simta hududini aniq bashorat qilish uchun ushbu sohada kо‘plab yangi yondashuvlar kо‘rib chiqilmoqda. Hozirgi yondashuv о‘simta hududini vizual ravishda aniqlash, shuningdek, о‘simta asosan qaysi hududda joylashganligini aniqlashdir.
Keywords: Tasvirni raqamli qayta ishlash; tasvirga ishlov berish; koʻkrak bezi saratoni; diagnostika qilish; bashorat qilish; tashxis qо‘yish; mammografiya; segmentlash; tekstura; algoritm